Försäkring

Alla typer av mopeder måste ha den grundläggande försäkringen som kallas för trafikförsäkring. Det är ett måste enligt svensk lag och täcker det mest grundläggande, så som skador på dig själv och passagerare eller andra man kan råka skada vid en olycka.

Men eftersom EU-mopeder är dyra och stöldbegärliga, kan det vara bra att försäkra den ytterligare. En helförsäkring täcker in betydligt mer än den obligatoriska trafikförsäkringen.

Läs exakt vad som ingår under vart försäkringsbolags helförsäkring, men generellt ingår till exempel skydd om EU-mopeden skulle bli stulen eller om du behöver bärga den. Det kan också ingå skydd om mopeden blir vandaliserad eller om du skadar den i en krock. Detta alternativ kostar dock naturligtvis mer än de mindre kompletta alternativen.

Bra priser på försäkring

Det finns inte någon skillnad på en försäkring för en moped klass I eller klass II egentligen. Det är snarare hur fort man får köra och andra regler som påverkar, eftersom försäkringen kanske inte gäller ifall du bryter någon av dessa regler eller andra regler som står i försäkringsbolagets villkor.

För att få en billig försäkring gäller det att undvika olyckor eftersom den som råkar ut för många tvingas betala en högre premie och därmed får en dyrare försäkring.

I övrigt bör man kolla runt bland de olika försäkringsbolagen och jämföra dem för att hitta en billig och bra. Det finns trafikförsäkring för den som bara vill ha ett minimiskydd, men även varianter som halvförsäkring och helförsäkring. Du kan spara pengar genom att välja en mopedförsäkring som har ett lite mindre skydd, men även genom att välja ett försäkringsbolag som har bra priser.